Syntyvyys saadaan nousuun perhevapaajärjestelmää uudistamalla

Kouvolan Sanomat 29.11.2018

Risto Parviainen totesi (KS 28.11.) Juha Sipilän hallituksen olevan syy syntyvyyden laskuun Suomessa. Parviaisen mukaan Sipilän hallitus on ottanut ”parhaassa lapsentekoiässä” olevilta kaiken, mitä otettavissa on. Lapsentekoiässä olevat pariskunnat ovat köyhyysloukuissa ja elävät leipäjonojen turvin, eikä lasten tekeminen tule mieleenkään.

Ottamatta edes kantaa siihen, kuinka epäkorrektia on puhua lasten tekemisestä tai lapsentekoiästä lapsettomuuden ollessa yhä monia suomalaisia koskettava ongelma, on Parviaisen argumenteissa monia puutteita. On totta, että syntyvyys Suomessa on laskenut. Se, että Sipilän hallitus olisi leikkauspolitiikallaan riistänyt nuorilta uskon tulevaisuuteen, ei puolestaan pidä paikkaansa. Mitä tulee syntyvyyden laskuun Suomessa, löytyvät hallituksen virheet aivan muualta.

Suomessa on käytössä erittäin vanhanaikainen, aikansa elänyt perhevapaajärjestelmä, joka usein kannustaa naisia jäämään sivuun työelämästä pitkäksi aikaa. On kiistämätön tosiasia, että sellaisenaan malli heikentää naisten työmarkkina-asemaa ja naiset joutuvat usein valitsemaan uran ja äitiyden väliltä. Samaan aikaan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne puhuu synnytystalkoista ja vitsailee lasten hankkimisesta nuoren vaimonsa kanssa. Voin kertoa, etteivät tällaiset puheet ainakaan auta asiaa.

Jos syntyvyys Suomessa halutaan oikeasti nousuun, on perhevapaajärjestelmä uudistettava täysin. Työnantajalle aiheutuvia ”äitiyskustannuksia” tulee tasata, nykyisenlaisesta kotihoidontuesta on luovuttava ja vanhempainvapaat on tulevaisuudessa kiintiöitettävä niin, ettei naisen kotiin jääminen lapsen synnyttyä ole aina automaattinen vaihtoehto.

Parviaista muistuttaisin vielä siitä, ettei lapsia suinkaan ”tehdä” tai ”hankita”. Niitä saadaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s