Emme voi enää elää kädet tulevien sukupolvien taskuissa

Kouvolan Sanomat, 11.4.2019

Tänä keväänä ihmiset ovat säännöllisin väliajoin saaneet kuulla mitä kauniimpia lupauksia eduskuntaan pyrkiviltä. Milloin ollaan korottamassa eläkkeitä, milloin lupaamassa vastikkeetonta tonnin perustuloa ja lähes päivittäin joku lupaa miljardiluokan investointeja milloin mihinkin tarkoitukseen. 90-luvulla syntyneiden korvaan nämä lupaukset eivät kuulosta kauniilta, vaan pelottavilta.

Kaikessa poliittisessa päätöksenteossa meidän tulisi huomioida tuleva sukupolvi. Eikö koko politiikan perimmäinen ajatus piile siinä, että pyrimme jättämään Suomen tuleville sukupolville paremmassa kunnossa, kuin missä me sen aikanaan saimme? Nämä vaalilupaukset pelottavat meitä siksi, että ne vievät pohjan tältä ajattelulta. Näiden lupausten lasku ei nimittäin jää maksettavaksi niille, jotka niitä ovat tehneet. Ei, ne jäävät maksettavaksi meille ja meidän lapsillemme.

Emme yksinkertaisesti voi enää elää velaksi tulevien sukupolvien piikkiin. Olen puhunut tästä koko kevään ja saanut osakseni syyttelyä velkapelottelusta ja populismista. Itse en ymmärrä näitä puheita lainkaan, sillä en keksi mitään pelottavampaa, kuin tulevien sukupolvien maksettavaksi lankeava alati kasvava velkataakka. Vai haluaako joku oikeasti, että tulevat sukupolvet jäävät vaille eläkettä tai joutuvat maksamaan työstään veroa vielä enemmän, kuin mitä me teemme nyt?

Velka ei kuitenkaan ole vain ja ainoastaan talouskysymys. Emme voi myöskään tuhota ilmastoamme ja viedä näin oikeutta puhtaaseen ilmaan sekä hyvinvoivaan luontoon jälkipolviltamme. Emme myöskään voi ottaa takapakkia tasa-arvokysymyksissä. Itse haluan, että omat lapseni saavat edelleen kasvaa Suomessa, jossa sukupuoli ei määritä mahdollisuuksiasi elämässä.

Toivoisinkin vielä näin viimehetkillä sekä ehdokkailta että valtaapitäviltä hieman enemmän vastuuntuntoa. Politiikkaa ei koskaan tule tehdä vaan itseään varten.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s