Kuka olet, Kokoomus?

Viime sunnuntaina, 14.4.2019 Suomessa käytiin eduskuntavaalit. Suomen suurimmaksi puolueeksi nousi SDP ja Perussuomalaiset kiilasi loppumetreillä Kokoomuksen ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Yksikään puolue ei yltänyt yli 20 prosenttiyksikön kannatukseen. Suomessa tämä tilanne on historiallinen, eikä sanan positiivisessa merkityksessä.

Kokoomus otti näissä vaaleissa torjuntavoiton. Vielä muutama viikko sitten gallupit näyttivät meille vielä heikompaa kannatusta, eikä yhdestä lisäpaikasta ollut tietoakaan. Voidaanko vaalitulokseen kuitenkaan olla tyytyväisiä? Ei, ei voida. Monissa suurissa kaupungeissa hävisimme suhteessa Vihreille ja useissa vaalipiireissä, kuten Kaakkois-Suomessa puolueen kannatus kulminoitui yhteen ehdokkaaseen. Näin ei voi jatkua.

Ystäväni ja Helsingissä tänä keväänä eduskuntavaaliehdokkaana ollut Veera Hellman kirjoitti muutama viikko sitten blogissaan, että Kokoomuksen on tullut aika uudistua. En voisi olla Veeran kanssa enempää samaa mieltä.

Tällä hetkellä Kokoomus tuntuu ajelevan kaksilla rattailla. Toisaalta yritämme löytää kannattajia niistä, jotka pohtivat, äänestävätkö ehkä Perussuomalaisia vai äänestävätkö lainkaan. Samaan aikaan kosiskelemme äänestäjiä nuorista naisista. Heistä liberaaleista kaupunkilaisista, joiden äänet valuvat etenevissä määrin Vihreille. Miten kukaan voi ajatella, että näiden kahden ääripään vakuuttelu kilpaa ja saman aikaisesti toisi toivottua lopputulosta?

Kokoomuksen on todella aika uudistua. Ennen kaikkea Kokoomuksen tulisi nyt kuitenkin päättää, mihin suuntaan haluamme puolueena mennä. Haluammeko asemoida itsemme nelikentän oikeaan yläkulmaan Perussuomalaisten oikeistolaisemmaksi versioksi, vai täyttää sen oikean alalaidan, joka nyt huutaa tyhjyyttään? Todennäköisesti osa puolueen jäsenistä hylkäisi Kokoomuksen, päätyisimme sitten kumpaan vaihtoehtoon tahansa. Sekin on kuitenkin parempi vaihtoehto, kuin menettää äänestäjiä tappavan tasaisesti siksi, että emme nyt vain osaa päättää.

Itse toivoisin, että pohdinnan seurauksena päätyisimme jälkimmäisenä esitettyyn vaihtoehtoon. Suomessa ei ole liiaksi puolueita, jotka saman aikaisesti haluaisivat edistää tasa-arvoa, torjua ilmastonmuutosta sekä tehdä keskimääräistä oikeistolaisempaa talouspolitiikkaa. Kokoomuksen sisällä puolestaan on monia itsensä sinivihreiksi, arvo- ja talousliberaaleiksi mieltäviä ihmisiä, jotka nyt tuntevat olonsa ahdistuneeksi puolueen sisällä lukiessaan, kuinka osa jäsenistöstä suorastaan hinkuu Jussi Halla-Ahon johtamaan hallitukseen tai kuinka Vihreiden eduskuntaryhmän naisenemmistö on suurta vääryyttä huutava tasa-arvo-ongelma. Itse kuulun tähän  ahdistuneiden kategoriaan.

Vaikka nämä eduskuntavaalit eivät päättyneetkään täyteen katastrofiin, on Kokoomuksella nyt peiliin katsomisen paikka. Tulevaisuudessa meidän on pystyttävä selkä suorana sanomaan, kuka ja mikä on Kokoomus. Sillä jos me emme sitä tiedä, miten voimme olettaa äänestäjien tietävän sen puolestamme?

 

2 thoughts on “Kuka olet, Kokoomus?

 1. Kokoomuksen kannatuksen kehitys on ollut 2007 22,26 %, 2011 20,38 %, 2015 18,20 % ja 2019 17,00 %. Trendi on ollut jo pidemmän aikaa laskeva. Herääkin kysymys, että miten näet tämän torjuntavoittona? Huolimatta siitä, että kokoomus sai yhden paikan lisää.

  Tykkää

  1. Hei!

   Hyvä huomio. Pidän itse tätä torjuntavoittona, sillä kuten kirjoitin niin pari viikkoa aikaisemmin tilanne näytti osaltamme vielä huonommalta. Tuohon trendiin pitäisi nyt viimeistään herätä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s